söndag 19 december 2010

Vilket mörker...

Har aldrig blivit påverkat av den mörka årstiden förr..men börjar fundera nu. När man jobbar dagtid så ser man ju knappt dagsljus den här årstiden och kanske det är ett av skälen till att man känner sig orkeslös ibland. Såg ett intressant program på tv där de testade att utsätta en trött morgonmänniska med blått ljus en halvtimme på morgonen och det gav otroliga resultat. På den tiden sänktes melatoninnivån med 60%!!



Förr har man ju trott att såna här människor måste gå i riktig ljusterapi och det funkar BARA i ett helt vitt rum med speciell belysning..men så verkar inte vara fallet. Enligt forskare så kan det räcka med rätt ljuskälla som träffar ögat under en speciell tid. Nu har sambon hittat en liten "mackapär" i bordsvariant som ska fungera som ljusterapi för trött tantalanta. hihi! Jag tänker agera försöksperson och nu väntar jag bara på att få hem prylen som säkert inte hinner komma före jul.

Sen har den en rätt trevlig funktion till faktiskt. Man kan lyssna på avkopplande ljud av gräshoppor, hav, regndroppar, fåglar och rinnande bäck. Det låter mysigt..men vi får se vad effekten blir. Man kanske rentav bara blir extremt kissnödig...haha!

Vidare rapport om strålande terapi kommer sen...

2 kommentarer:

  1. Sen har det nog lite med åldern att göra också. Tyvärr! =) Och de där ljusterapilamporna ska ju vara jättebra! Hoppas du blir piggare! Annars så vänder det snart och blir ljusare igen. Härligt! Men nu är det julen det ska ses fram mot!
    Kram till den goaste goaste syster som finns!

    SvaraRadera
  2. Låter intressant...Väntar spänt på info om hur den fungerar...kram i massor

    SvaraRadera